Het is bijna midzomer!
- Carla Visch
- 2 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 dag geleden

In Zweden betekent dat: bloemen plukken, lekkere recepten verzamelen, sterke drankjes brouwen (van die waar je haar van overeind gaat staan) ik heb dit al eerder besproken in een blog, en natuurlijk bergen lekker eten. Vooral de haring met verschillende sausjes is erg gewild op Midzomer.
Alles moet er ook nog eens prachtig uitzien – het oog wil ook wat, zeker met midzomer.
Ik ben nu in Zweden voor de verjaardag van een vriendin die 70 wordt. Superleuk, want zo zie ik weer wat oude bekenden én wie weet ontmoet ik nog wat nieuwe gezellige types.
Mijn vriendin Pia is dol op zwart-wit – qua kleding en inrichting dan, gelukkig niet qua denken. Ze vroeg of ik voor haar een mooie taart wilde maken. Nou, vooruit dan maar 😉.
Ik heb onze Blondie taart gebakken, maar dan met een Zweedse twist: niet de gewoonlijke topping met tropisch fruit, maar rabarber! Normaal gaan de Zweden los op aardbeien én rabarber, maar vandaag doen we het even met wat de tuin gaf.
Misschien weet je het al: midzomer wordt in Zweden gevierd met een meiboom – een groot vruchtbaarheidssymbool dat ze volhangen met bloemen en bladeren. Daarna wordt er gedanst, gedronken en vooral gezongen. Het liedje over de kleine kikkertjes (“Små grodorna”) is een klassieker. Denk: volwassenen die in een kring huppen en doen alsof ze geen oren hebben. Ja, echt. 😂🤣😂
Het is altijd een heerlijke tijd van het jaar, alleen zijn de bloemen dit jaar al bijna uitgebloeid. Ook hier is het al warm sinds februari. Klimaatverandering… ik weet het ook even niet.
Ben jij al eens in Zweden geweest? Zo niet: zet het op je lijstje. Het is écht de moeite waard – al was het maar om die dansende kikkertjes te zien.

BLONDI
(de taart, niet de zangeres 😉)
Voor een ovenplaat vol geluk:
Ingrediënten:
• 400 g boter
• 300 g bruine suiker
• 100 g gewone suiker
• 4 eieren
• 325 g bloem
• 5 g zout
• 15 g bakpoeder
Zo maak je ‘m:
1. Laat de boter langzaam smelten tot ‘ie een beetje bruin wordt – niet aan laten branden dus, gewoon goudbruin en lekker nootachtig. Laat daarna even afkoelen (adem in, adem uit, geduld is een schone zaak).
2. Klop de eieren en suikers met een handmixer luchtig en romig.
3. Meng de bloem, zout en bakpoeder door de gebruinde boter.
4. Spatel daarna voorzichtig het luchtige ei-suikermengsel erdoor – rustig aan, je wil die lucht erin houden!
5. Giet alles op een met bakpapier beklede, diepe bakplaat.
6. Bak in een voorverwarmde oven op 170°C, ongeveer 24 minuten. Klaar als hij goudgeel en stevig aanvoelt.
⸻

Topping-time!
• 300 g roomboter (op kamertemperatuur)
• 300 g verse roomkaas
• 100 g crème fraîche
• 100 g poedersuiker
• Een mespuntje vanille (of meer als je van vanille houdt)
Mix alles tot een gladde, smeuïge massa. Als je taart is afgekoeld, smeer je deze romige topper er lekker royaal op. Zet hem daarna even in de koelkast om op te stijven.
⸻

Rabarber on top:
1. Snijd rabarber in mooie repen.
2. Leg ze op een bakplaat en strooi er 1 dl poedersuiker overheen.
3. Bak ca. 10 minuten op 180°C, tot ze zacht zijn maar nog wel hun vorm houden.
4. Laat afkoelen en leg ze in een ruitpatroon bovenop de taart.
En wat ik eerder al zei ik het oog wilt ook wat, dus ik heb Syreen geplukt en de bloemetjes gesuikerd. Neem beetje eiwit, penseel met klein kwastje de bloemetjes daar mee en doop ze in de suiker.
Laat drogen en leg ze op de taart net voor het serveren. Anders nemen ze het vocht van de rabarber weer op en zijn niet knapperig meer!


Net een kunstwerkje!

Comments